Orsaker

Det är fortfarande oklart för världens forskare varför kroppens immunsystem angriper och förstör kroppens insulinproducerande celler i bukspottskörteln och en person får typ 1-diabetes. Majoriteten forskare menar dock att typ 1-diabetes är en kombination av ärftliga anlag och yttre miljöfaktorer.

Typ 1-diabetes och ärftlighet

Om man inte har någon släkting med typ 1-diabetes är risken att insjukna cirka 0,3-0,4%.
Om mamman har typ 1-diabetes är risken att barnet drabbas ca 3%, men om pappan istället har sjukdomen är risken ungefär dubbelt så hög, 6-8% att barnet också insjuknar.
Om man har en enäggstvilling med typ 1-diabetes är risken 30-50% att också drabbas.

Anlag och yttre miljöfaktorer

Man ärver antagligen en benägenhet (en viss genuppsättning) att utveckla ett immunförsvar som angriper och förstör de celler i kroppen som producerar insulin. Det är sedan miljöfaktorer som sätter igång processen, men det är inte klart vilka förändringar i miljön som medför att diabetes hos barn blir allt vanligare. Virusinfektion, extrem stress (såsom allvarliga livshändelser, t ex våld eller skilsmässa) eller vissa födoämnen där bland annat gluten och komjölksproteiner har diskuterats som faktorer som kan trigga kroppen att börja producera antikroppar som förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln. Även alltför snabb tillväxt och viktökning i barndomsåren med ökat insulinbehov har diskuterats som orsak till att allt fler yngre barn drabbas av typ 1 diabetes.Artikeln är tagen från: http://www.insulin.se
-A

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0